Ingarskila kvarn och såg 2007

Ingarskilan sahan ja myllyn nk. Ingarskila-kosken luona omistivat vuoteen 1919 asti Ingarskilan ja Tähtelän maanviljelijät. Se myytiin myöhemmin rakennusmestari Österlundille, joka laajensi toimintaa sihtikoneen ja raamisahan avulla. Sahalla sahattiin puutavaraa vientiin, parhaimpina vuosina 25000 m3 vuodessa, ja työntekijöitä oli 10-15 miestä. Sahaus päättyi vuonna 1048, mutta mylly jatkoi toimintaa aina vuoteen 1968. Tänään mylly on yksityisomistuksessa.

Ingarskila kvarn och såg 2007

Raamisaha ja mylly padon alapuolelta vuonna 2007. Lähimpänä on raamisaha ja sen takana vasemmalla mylly. Kuvan vasemmassa reunassa näkyvät vanha saunarakennus ja sen alla hevostalli.

Ingarskila kvarn och såg 2012

Myllylammen tilapäinen korjaus suodatinkankaalla ja maamassoilla vuonna 2012. Vesimassatolivat hakeneet reitin myllyn alta ja myllyyn. Kalaporras oli täysin kuivilla ja taimen ei pystynyt nousemaan jokea  kutemaan.

Ingarskila kvarn och såg 2012

Nyt Ingarskila-joki virtaa taas kalaportaan kautta ja taimenella on vapaa pääsy. Turbiiniluukku peitettiin myös tilapäisesti maamassoilla. Punamullalla maalattu raamisaha vasemmalla ja harmaa mylly oikealla.

Ingarskila kvarn och såg 2012

Myllylammen tilapäinen uudelleenmuotoiltu ranta. Etualalla olevat tukit nostettiin joen pohjasta. Sisäänkäynti myllyyn on oikealla ja sisäänkäynti raamisahalle katon alta sillan luona vasemmalla.